- Dit evenement is voorbij.
Struikrovers! Parasieten van het plantenrijk
1 april 2022
€8,50Jaarthema 2022
Planten zien er heel vreedzaam uit maar ook onder planten heb je echte struikrovers. Parasitaire planten jatten water met voedingsstoffen en suikers van andere planten!
Meer weten over de schaduwzijde van het plantenrijk? Bezoek dan de expopanelen in de Kassen en loop de bordenwandeling ‘Rooftocht’ door de tuin. Voor kinderen is er de spannende speurtocht beschikbaar: Opsporing verzocht! Je kunt het jaarthema bezoeken van 1 april tot 1 december.
Onvrijwillige gastheren
Dit jaar hebben de Utrechtse Botanische Tuinen een wat duister thema. Het gaat over onfrisse plantensoorten die andere soorten beroven: parasitaire planten. De gastheren- en dames gaan er meestal niet aan dood, want dat zou ook het einde van de parasiet betekenen, maar die ongewenste gasten kosten wel veel energie.
Kruimeldiefjes en broodrovers
Er zijn verschillende soorten parasitaire planten. Zo heb je planten die zelf nog bladgroen maken en alleen voor water en opgeloste mineralen van de gastheer afhankelijk zijn, de halfparasieten of zeg maar de kruimeldiefjes. De broodrovers gaan rigoureuzer te werk; ze pikken wat er te pikken valt en zijn volledig afhankelijk van de gastheer, dit zijn de echte parasieten.
Lekker sapje!
Om hun gastheren te beroven, maken parasitaire planten contact met de wortels of bovengrondse delen van de gastheer.
Ze prikken daar als het ware een gaatje in om al het lekkers dat de plant te bieden heeft, stiekem op te zuigen. Dat systeem is al miljoenen jaren geleden ontwikkeld en blijkbaar loont misdaad want er zijn op dit moment 4.750 soorten parasitaire planten bekend. Dat is 1,6 % van alle bloemplanten!
(On)opvallende stiekemerds
Parasitaire planten trekken meestal niet erg de aandacht maar er zijn een paar opvallende stiekemerds! De meest markante is misschien wel de in Indonesië voorkomende Rafflesia arnoldii met bloemen die een doorsnede van meer dan 1 meter hebben en een gewicht van zo’n 10 kilo. Het is de grootste solitaire bloem op aarde. Maar het blijft een stiekemerd want zolang hij niet bloeit, is er niks van hem te zien! Ook in Nederland komen parasitaire planten voor zoals Warkruid (Cuscuta spec.), de bekende Maretak (Viscum album) en soorten uit het Bremraapgeslacht (Orobanche) waaronder de Hennepvreter (Orobanche ramosa).
Tentoonstelling, bordenwandeling en kinderspeurtocht
Wil je meer weten? Bekijk dan de expopanelen in de Kassen en loop de bordenwandeling ‘Rooftocht’ door de Tuinen. Voor kinderen is er de speurtocht ‘Opsporing verzocht!’ uitgezet waar speurneus E.B. uit U. wel wat hulp kan gebruiken bij het opsporen van mogelijk verdachte sujetten.
Van tot