Nuttige links

Hieronder een collectie van leuke en handige links, die allemaal op één of andere manier te maken hebben met het (biologisch en lokaal) verbouwen van groente, fruit, bloemen, en ander groen.

Informatieve sites

Permacultuurnederland.org – Uitgebreide informatie over permacultuur, eetbare planten database.
Velt.be – Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Velt heeft ook een activiteitenkalender.
MergenMetz.nl – Over biodiversiteit en allerlei andere ‘groene’ onderwerpen: uitgebreide groentenbeschrijvingen (centraal staan bijzondere en oude groenten), veel recepten en bereidingsmethoden, boekrecensie, opinies, een webshop, en meer.
Groei & Bloei – Een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren. De vereniging bestaat uit 130 afdelingen door heel Nederland en België, elk met een eigen bestuur. Zij organiseren door het jaar heen activiteiten, variërend van lezingen en workshops tot excursies en korte reizen naar mooie tuinen.
Grown to cook (Engels) en Tuinsmakelijk! (Nederlands) – YouTube kanaal van Vera Greutink met een heleboel leuke filmpjes over permacultuur tuinieren.

Overzichtskaarten

Stichting Oase heeft o.a. een overzichtskaart van heem- en natuurtuinen, speelnatuur, natuur aan huis, buurtnatuurtuinen en wilde plantenkwekerijen met voorbeeldtuinen.
Wilde Weelde is een vakvereniging van bedrijven, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving, vanuit een ecologische visie.
Loka Loka zet lokaal op de kaart: een kaart met bedrijven die lokaal en duurzaam voedsel verbouwen. (Alle passende bedrijven staan vermeld op onze kaart.)
Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. Op de website staan natuurgebieden, wandel- en fietsroutes, een agenda met bijzondere evenementen en nog veel meer.
Biomijnnatuur.be – Biologische verkooppunten in België.

De open tuinen dagen
Veel provincies en steden organiseren vaak rond het begin van de zomer open tuinen dagen, een aantal dagen waarin je mooie tuinen kan bezoeken die normaal niet open staan voor het publiek.
De website voor Amsterdam is bijvoorbeeld: opentuinendagen.nl, voor Utrecht: opentuinendagutrecht.nl, en zo zijn er nog veel meer.
Velt organiseert ook elk jaar ecotuindagen in het eerste weekend van juni. In 2021 wordt dat het weekend van 5 en 6 juni.
Kijk online of er ook een open tuinen dag bij jou in de buurt wordt georganiseerd!

Grond

Bepaal eerst je grondsoort (door een simpele kneedproef) en de pH waarde van je grond (met behulp van een pH meter).
Maak ook je eigen compost en bouw een eigen wormenbak!
Op wormenhotel.nl vindt je informatie over wormen en compost en locaties van wormenhotels in Nederland. In de winkel kun je (binnenkort) wormenhotels kopen of gratis bouwplannen downloaden.
Bio-Kultura specialiseert zich in het maken van biologische compost soorten en potgrond. Op hun website kun je informatie vinden hoe je de bodem in je tuin kunt verzorgen en tot leven kunt wekken. Bio-Kultura potgrond, tuinaarde en biologische mestcompost wordt door heel Nederland verkocht; klik hier voor alle verkooppunten.
Kwekerij de Hessenhof verkoopt ook goede biologische tuinaarde.

Fauna

De Vlinderstichting heeft als doel: meer vlinders dan nu, zowel in natuurgebieden als bij iedereen in de tuin. Met tips voor een vlindervriendelijke tuin.
De Bijenstichting zet zich in voor bijen en beschermt hen tegen uitsterven. Met een Top 10 van drachtplanten voor bijen.
Vogelbescherming Nederland heeft tips om vogels aan te trekken in je tuin, advies over vogels herkennen en voeren, tuininrichting, netkasten en meer.

Voedsel

Wijoogstenhiergeluk.nl – over Community Supported Agriculture
Csa-netwerk.be – Community Supported Agriculture in België
Toekomstboeren.nl – Een initiatief dat de groeiende en bloeiende beweging van duurzame en maatschappelijk verantwoorde landbouw en voedselproductie zichtbaar wil maken en versterken.
Weet wat je eet – Informatie over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
Groente- & Fruitkalender – Met deze tips en afwegingen vul je je fruitschaal en groentelade milieuvriendelijker.

Verder

Duurzaam hout en verf kopen
Premies! – Een website om planten, zaden, oogst, producten en diensten voor permacultuur projecten, voedselbossen en eetbare tuinen gratis aan te bieden, te ruilen met andere leden of te verkopen.

Facebook groepen over natuurlijk tuinieren
Permacultuur
Natuurlijk tuinieren is een genot
Biologische/ecologische/natuurlijke Kwekerijen NL