Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Meetactie wormentelling

9 april 2022 - 10 april 2022

Gratis

De wormentelling was een groot succes. Honderden mensen uit heel Nederland droegen een steentje bij aan het onderzoek van bioloog Jeroen Onrust.

Over regenwormen

Regenwormen doen belangrijk werk. Ze breken dode plantenresten af waardoor voedingsstoffen door anderen gebruikt kunnen worden. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels. Zo spelen ze een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Door het vele graafwerk houden de regenwormen de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering.
Dat de regenworm belangrijk is, dat weten we, maar gek genoeg weten we niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de grote vraag waar Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.

Wormentelling op 9 en 10 april: hoe werkt het?

In het weekend van 9 en 10 april hebben honderden mensen meegedaan aan de wormentelling. Zij doken allemaal in de grond van hun moestuin, gazon, border of directe omgeving om te kijken hoeveel wormen ze aantroffen. Het was een groot succes. De resultaten van de telling zijn te zien op de CurioUs-kaart onderaan deze pagina. Jeroen Onrust duikt de komende weken in alle data en probeert (voorzichtige) conclusies te trekken die we uiteraard met de deelnemers gaan delen.

Jaarlijks?

Omdat onze oproep zoveel enthousiaste tellers opleverde zijn we aan het kijken of we het onderzoek volgend jaar kunnen herhalen. Uiteraard hebben we jullie hulp en inzet dan weer nodig. Meld je aan voor de CurioUs-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van aankomende acties en activiteiten rond burgerwetenschapsprojecten.

Resultaten doorgeven

Mensen die al wel hebben geteld maar hun resultaten nog niet hebben doorgegeven kunnen dat nog doen tot en met woensdag 13 april.

 

Gegevens

Begin:
9 april 2022
Einde:
10 april 2022
Kosten:
Gratis
Site:
https://forum.nl/nl/meetactie-wormentelling

Locatie

heel Nederland
Nederland + Google Maps

Plaats een reactie