Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Mollentelling 2022

19 februari 2022 - 21 februari 2022

Waar leeft de mol? Die vraag staat centraal bij de landelijke Mollentelling. Ook in 2022 organiseren de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Waarneming.nl, Jaarrond Tuintelling de Mollentelling. Iedereen kan meedoen in het weekend van 19 en 20 februari. Als je meedoet aan de telling help je niet alleen met de monitoring, maar leer je de mol ook nog eens beter kennen. Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samenleven.

De Mollentelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

Wat is het doel van de Mollentelling?

Door de Mollentelling verzamelen we data over de verspreiding van de mol. Veel mensen zien regelmatig molshopen, maar geven deze vaak niet door. Met de Mollentelling willen we mensen aansporen om hun waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. Het gaat hierbij om de verspreiding van de mol (waar leven mollen?). Hoeveel mollen er in Nederland leven is niet af te leiden uit deze data, aangezien het verschilt per gebied en seizoen hoeveel molshopen één mol maakt.

Daarnaast is de Mollentelling een goede gelegenheid om meer te leren over dit bijzondere zoogdier die zelden wordt gezien. Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samen te leven.

Telling doorgeven

Meedoen aan de Mollentelling kan op verschillende manieren. Waarnemingen van mollen of mollensporen, zoals molshopen, kun je doorgeven via het speciale mollenmeldpunt of in de tuin via de Jaarrond Tuintelling. Ook via Telmee.nl kun je jouw waarneming doorgeven. Het belangrijkste is om de locatie, datum en type waarneming (molshoop, levende of dode mol) door te geven. Sta je bij een veld met veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal molshopen en voer dit getal bij het mollenmeldpunt in bij ‘Aantal individuen’. De verzamelde data wordt opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).

Ben je al een beetje bekend met het doorgeven van waarnemingen en gebruik je de app ObsIdentify hiervoor? Dan hebben we goed nieuws! Speciaal voor de Mollentelling van 2022 hebben de makers van ObsIdentify de mollenchallenge in het leven geroepen. Ga naar de app ObsIdentify, log in en zoek naar de mollenchallenge 2022. De rest spreekt voor zich.

Het lukt mij niet om mijn waarneming in te voeren, wat nu?

Als het echt niet lukt om via bovenstaande websites jouw waarneming in te voeren kun je hem doorgeven via [email protected]. Geef hierbij in ieder geval de datum, locatie en type waarneming (molshoop, leven of dode mol) door.

 

Gegevens

Begin:
19 februari 2022
Einde:
21 februari 2022
Site:
https://www.zoogdiervereniging.nl/wat-we-doen/monitoring/jaarrond-tuintelling/mollentelling-2022

Organisator

Zoogdiervereniging

Locatie

heel Nederland
Nederland + Google Maps

Plaats een reactie