Plaagdierboek – boekrecensie

Plaagdieren zijn vervelende beestjes in de tuin. Ze doen zich tegoed aan bladeren en bloemen, scheiden wortels van planten en maken gaten in het mooie gazon.

Hoe kom je er vanaf? En hoe doe je dat op een natuurvriendelijke manier?

Dat was de beginvraag van Suze Peters en Lotte Stekelenburg (foto’s), eerder makers van het Onkruidboek waarvan inmiddels al meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht.

Gaandeweg tijdens het schrijven van hun boek kwamen ze erachter dat plaagdieren eigenlijk heel nuttig en functioneel zijn.

Door ze te begrijpen kan je het ecologisch evenwicht helpen herstellen en bijdragen aan de biodiversiteit in de natuur.

Praktisch en afwisselend

Het Plaagdierboek is een combinatie van praktische gids en verhelderende interviews met experts op het gebied van lastige dieren, zoals bladluizen, slakken, mollen, mieren, spinnen, ratten, konijnen, rupsen, wespen en vogels.

Aan het woord komen onder meer een biologische rozenkweker, een moestuinier, een slakkenman, een expert pesticiden, een fobieënpsycholoog, een kunstenaar en een wetenschapper.

Die combinatie van plaag- en ervaringsdeskundige werkt overtuigend. Zo verklaart de rozenkweker: ‘Bladluis is je grootste vriend’.

Na de wetenswaardigheden over de slak (met ook een Marokkaans slakkenrecept) komt Dick de Slakkenman aan het woord.

Hij kweekt reuzenslakken die wel 30 centimeter groot kunnen worden.

Door de fantastische foto’s in het boek leer je de plaagdieren beter kennen en kom je dichterbij ze.

Er is meer te genieten dan planten, bloemen, kruiden, bijen en vlinders, al die andere tuindieren hebben ook een reden om er te zijn.

Bestrijden? Of hun gang laten gaan?

En voor het geval dat ze toch de overhand krijgen, geven de auteurs manieren om er zonder gif vanaf te komen.

De natuurlijke vijanden van de plaagdieren lokken is natuurlijk het beste, en die vijanden zorgen er vaak weer voor dat andere plagen geen kans krijgen.

Plaagdieren functioneren eigenlijk als prooidieren voor deze roofdieren.

Het is dus een goed idee om je tuin aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de plaagdieren en ze een schuilplaats te verschaffen.

Naast de top 10 van de meest voorkomende plaagdieren die uitgebreid worden behandeld, wordt van een aantal andere soorten een opsomming gegeven hoe je herkent dat ze er zijn, wanneer ze er zijn en wat de aanpak is om ze te bestrijden.

Ook van de vrouwelijke steekmuggen, die niet zozeer een plaag zijn voor de tuin als wel voor de mens.

Maar waar het uiteindelijk eigenlijk op neer komt bij de bestrijding van plaagdieren, is om de tuin meer de tuin te laten zijn.

Door de plaagdieren te waarderen en ze onderdeel van je tuin te maken, wordt het tuinieren gemakkelijker en houdt je meer tijd over om te genieten van je tuin.

De auteurs

Suze Peters geeft lezingen over ongewenste planten en dieren in de tuin, en schreef ook een online onkruidcursus. Ze richtte de Tuinschool.online op om mensen te leren om ecologisch, natuurlijk, duurzaam en zonder gif tuinen te maken en te onderhouden.

In de eerste week van november organiseert ze een vierdaagse rondom het niet winterklaar maken van de tuin: waarom dat nergens voor nodig is en zelfs ongewenst. Onder andere om de natuurlijke vijanden van je plaagdieren een schuilplaats te verschaffen.

Op 11 november is er een afsluitend webinar over plaagdieren, waarin wordt uitgelegd waarom plaagdieren zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit.

Fotografe Lotte Stekelenburg werkt binnen de artistieke, culturele en sociale sector. In heldere documentaire stijl belicht zij veelal maatschappelijke thema’s. Ze maakte ook foto’s voor Het Insectenkookboek.

Titel Plaagdierboek
Van Suze Peters en Lotte Stekelenburg
Uitgever Trichis Publishing B.V.; Velt
ISBN 978 949 2881 04 5
Verschenenapril 2018
Prijs € 19,95, Velt-leden € 17,50
KopenHier

Plaats een reactie