Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus ‘Hoe herken ik een hommel?’

8 maart 2022 @ 20:00 - 22:00

€75

Een aaibaar beestje

Over het algemeen zijn hommels door hun formaat en behaarde uiterlijk gemakkelijk te ontdekken. Maar er zijn verschillende soorten met ieder een eigen tekening en kleuren. Er zijn koninginnen, maar ook werksters en mannetjes die variëren in grootte en tint. Verder vervagen de kleuren in de loop van het vliegseizoen door de zon waardoor ze minder goed herkenbaar worden.

Wat kun je doen?

Maak een wandeling tot een ontdekkingstocht. En doe daarvoor de cursus Hoe herken ik een hommel? Daarnaast kun je als je het leuk vindt met de opgedane kennis de wetenschap een handje helpen.

Hommels kijken, een leuke hobby

Met wat basiskennis kun je namelijk al gauw een aantal soorten van de 29 die in Nederland voorkomen, leren herkennen zoals bijvoorbeeld de aardhommel, de boomhommel en de akkerhommel. Toch vergt het enige inspanning om de hommels te leren determineren. Met een cursus en een basisgids, een camera of andere hulpmiddelen ben je goed voorbereid.

Doe mee met onze cursus!

De cursus van de Bijenstichting kan het leren determineren van deze wilde bijen tot een zeer interessante bezigheid maken. Je leert over de uiterlijke kenmerken, de leefwijze en het foerageergedrag van de algemene en schaarse hommels in Nederland. En we gaan buiten oefenen gewapend met een net, loep en verrekijker.

Tellen voor de wetenschap

EIS Kenniscentrum Insecten en De Vlinderstichting werken samen aan het uitbreiden van het Landelijk Meetnet Vlinders met hommelroutes door heel Nederland. Het tellen van hommels langs deze routes is onderdeel van de monitoring die bedoeld is om het vóórkomen en de aantallen van de verschillende soorten te inventariseren.

De Bijenstichting loopt ook een hommelroute. Deze gaat door een stukje natuurgebied in de buurt van het kantoor van de stichting op het Landgoed Kieftskamp. Door alle aandacht voor hommels is het aantal waarnemingen ten opzichte van vorig jaar met een derde toegenomen. Maar meer waarnemingen zijn nodig om een goed beeld te krijgen. Overal waar goede voedselplanten staan kun je hommels vinden. Ook in steden en dorpen waar in tuinen en parken bloeiende planten staan.

Wil je meehelpen?

Schrijf je in voor de cursus en laat de Bijenstichting jou helpen, de hommels te helpen.

Data:

Theoriedeel als Webinar op 8 maart 2022: 19.00-21.00 uur

Praktijkdag 9 juli 2022 in de tuin in Vorden.

Tijdsduur: van 10-15.00 uur

Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 12 deelnemers

Prijs: €75,- inclusief  basisgids hommel, koffie/thee/biologisch (vegetarisch) lunchbuffet (bij allergie, geef dit aan bij de aanmelding)

Let op: Deelnemen houd in dat je de intentie hebt om ook na de cursus daadwerkelijk hommels te gaan inventariseren in je eigen woonomgeving of bij het Educatiecentrum. Om deze reden is de prijs van deze workshop 50% lager.

Gegevens

Datum:
8 maart 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€75
Site:
https://bijenstichting.nl/workshop-hommel-herkennen/

Organisator

Bijenstichting
Telefoon
0575-469832
E-mail
info@bijenstichting.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

online

Plaats een reactie