Tuin smakelijk! – boekrecensie

Het hele jaar rond zo veel mogelijk van je eigen oogst genieten, hoe doe je dat in potten, de moestuin of in een eigen voedselbos?

Zowel beginnende als ervaren tuiniers die willen leren hoe met permacultuur in de tuin om te gaan, hebben aan Tuin smakelijk! een goed geschreven moestuinboek, met vele verhelderende foto’s en tekeningen en talloze voorbeelden, handige tips en lijstjes.

Permacultuur

Permacultuur is een natuurlijke manier van tuinieren, waarbij de bodem met respect wordt behandeld en een natuurlijk evenwicht wordt bewerkstelligd.

Daarmee is Tuin smakelijk! ook een nuttig boek voor mensen die graag ecologisch of duurzaam bezig willen zijn. En voor wie naast zijn volkstuin, buurttuin of eigen tuin ook nog in potten of bakken wil gaan kweken.

Greutinks boek is opgebouwd van klein naar groot, van weinig ervaring naar meer ervaring.

Het begint met tuinieren op balkons en in potten, gaat verder met kleine achter- en voortuinen, en dan via volkstuinen en buurtmoestuinen over naar bostuinsystemen.

Het eindigt met een uitgebreide beschrijving van een aantal gewassen die goed zouden passen in bostuinsystemen.

Tips

Hoe moet je composteren, wat voor grond kan je het beste in potten gebruiken, hoe voedt je planten in potten en hoe en waarom moet je mulchen?

Greutink geeft praktische tips voor de aanleg van een tuin, hoe je paden aanlegt, in een rooster, ruitvorm of met sleutelgaten.

Maar ook de planning van je seizoen, hoe je groenten kiest, hoe je werkende polyculturen ontwerpt en hoe je optimaal gebruikmaakt van de ruimte die je hebt, komen aan bod.

Naast uitgebreide beschrijvingen van de verschillende opties, behandelt ze de voor- en nadelen hiervan en mogelijke materialen die gebruikt zouden kunnen worden.

Praktisch

Dit is een boek voor wie op zoek is naar bruikbare informatie voor de tuin, van toepassingsmogelijkheden voor het beplanten van potten tot de aanleg van een bostuin.

Greutink geeft onder meer tien redenen om niet te spitten, een overzicht van plantenfamilies van bekende moestuingewassen, een lijst van makkelijke planten, planten voor een kusttuin of zure grond en van verschillende soorten tuinen: een tuin voor een jammaker, voor gezonde eters, of voor een kleine of grote familie.

Greutink beschrijft duidelijk welke dingen zij heeft uitgeprobeerd, wat haar ervaringen zijn, welke keuzes ze nu maakt en wat ze aanraadt en waarom.

Dat maakt haar boek ontzettend praktisch, temeer omdat het is geschreven vanuit onze eigen regio en klimaat.

Tuin smakelijk! verpakt permacultuur in een aantrekkelijk jasje.

Auteur

Vera Greutink houdt zich bezig met geneeskruiden en eetbare planten kweken, moestuinieren, en wildplukken. 

Ze volgde een cursus permacultuur en heeft inmiddels vele verschillende tuinen ontworpen en onderhouden, geeft cursussen en schrijft artikelen voor Groei&Bloei, Tuinen van Eden en Permaculture Magazine.

Haar website Tuin smakelijk staat vol mooie foto’s van haar eigen tuinen.

Titel Tuin Smakelijk: Praktische permacultuur op huis-, tuin- en keukenschaal
Van Vera Greutink
Uitgever Uitgeverij Jan  van Arkel
ISBN 978 90 6224 542 0
Verschenennovember 2015
Prijs € 24,95
KopenHier

Plaats een reactie