De mensen achter de Biotuinwijzer

Vraag je je wel eens af wie de mensen achter de Biotuinwijzer zijn?

Lees hier ons verhaal: van Sasa (de oprichtster), Jethro (de technische alleskunner) en Maarten (de trouwe ondersteuner).

Sasa

Mijn naam is Sasa (spreek uit: Sascha), ik ben half Hongaarse en heb de eerste 18 jaar van mijn leven in Boedapest gewoond.

Ergens in mijn bloed zit tuinieren, maar dat ontdekte ik eigenlijk pas drie jaar geleden.

In mijn jeugd gingen we vaak naar de tuin van mijn grootouders. Daar at ik alle soorten fruit en groente die ik zo ongeveer kan bedenken, vers uit de tuin. Ik herinner me – nu, wanneer ik in onze eigen tuin bezig ben – hoe ik vroeger bij het helpen in de tuin heb geleerd hoe verschillende soorten onkruid (of wat we toen als onkruid definieerden) in de grond zitten en hoe je die het beste kan verwijderen.

Mijn Hongaarse grootouders waren zaadtelers en docenten die elkaar hadden ontmoet op de ‘Tuinier Universiteit’, zoals dat toen werd genoemd, in Boedapest. Mijn moeder is opgegroeid op hun boerderij van bijna een hectare groot in Zuidoost-Hongarije.

Als je de verhalen van mijn moeder mag geloven was dat een paradijs aan natuur om je heen.

mijn moeder (de jongste), mijn oom en twee tantes rijgen paprika’s aan een touw om ze te drogen – 1957, Békés, Hongarije

Ik woon zelf sinds 2002 in Amsterdam, de stad waar mijn vader is opgegroeid. Ik vond het altijd al leuk om het meeste uit mijn kleine Amsterdamse balkonnetjes te halen en ze met liefde te verzorgen.

Maar het echte tuinierbloed kwam pas omhoog toen mijn vriend in 2018 een huisje kocht met een tuin. Die bestond grotendeels uit grind, een paar buxussen en hortensia’s.

Ik geloof dat het twee weken na het tekenen van het koopcontract was dat mijn vriend niet langer meer onder mijn enthousiasme uit kon. Ik overtuigde hem om de hele tuin leeg te halen, het grind naar buiten te slepen en verse tuinaarde te laten storten zodat ik mijn grootse, op permacultuur geïnspireerde tuinplan kon uitvoeren.

Ik was toen al twee maanden lang tuintekeningen aan het maken, boeken aan het lezen over eetbare planten, en een lijst aan het samenstellen van kwekerijen waar ik biologische planten, struiken en bomen zou kunnen kopen – de basis van de Biotuinwijzer nu.

Het tuinierbloed van mijn grootouders – wat overigens óók van de Nederlandse kant komt – was gaan stromen!

De stap van een verzameling op google maps naar een website was snel gemaakt toen ik zag hoe enthousiast mensen op mijn lijstje reageerden op de sociale media.

Er was blijkbaar een grote vraag naar een overzicht van plekken in Nederland waar op een bewuste manier planten worden gekweekt. Ik besloot om mijn goede vriend Jethro te raadplegen en aan de slag te gaan.

Ik doe het werk aan de Biotuinwijzer trouwens in mijn vrije uren. Ik heb een achtergrond in medische antropologie en ik werk bij een stichting in de sector van ontwikkelingssamenwerking, aan programma’s op het gebied van seksuele gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen.

Wat motiveert mij om naast mijn baan en sociale leven honderden uren aan de Biotuinwijzer te besteden?

Ik vind het fijn dat ik iets bij kan dragen aan een duurzamere planeet, bewustwording rond de natuur en hoe we daar met zorg en vriendelijkheid mee om kunnen gaan.

De enthousiaste reacties, zien dat de website wordt gedeeld op sociale media, vermeld wordt op talloze andere websites en genoemd wordt in artikelen en boeken, geeft me elke keer weer motivatie om de Biotuinwijzer nog mooier en beter te maken.

En wat ik zo leuk vind aan tuinieren?

doperwten
Een klein voorbeeld van wat me laatst blij maakte: twee doperwtjes die naar elkaar reiken en elkaar vasthouden om samen verder omhoog te kunnen klimmen.

Met planten bezig zijn maakt me heel blij. Zien hoe uit een zaadje een plant ontstaat, hoe na de winter nieuw leven zichtbaar wordt in schijnbaar levenloze planten, groei en ontwikkeling waarnemen in amper uren tijd.

De voedende waarde en geneeskracht van planten, hun weerbaarheid en wijsheid, hoe alles met elkaar samenhangt en hoe de verschillende planten, beestjes, micro-organismen en elementen – inclusief onszelf, als we bewust meedoen – elkaar steunen, met elkaar samenwerken en elkaar in balans houden vind ik allemaal ongelofelijk.

Het thema ’tuin’ verbindt me ook met mijn moeder, vader, oma, vele tantes en steeds meer vrienden die het (moes)tuin- en balkonieren aan het ontdekken zijn.

Jethro

Zonder Jethro was de Biotuinwijzer niet mogelijk geweest. Hij is het technische brein achter de site.

Hij heeft de website gebouwd, hij verhelpt elk probleem wanneer ik hem in paniek opbel dat er iets mis is (wat meestal vals alarm blijkt te zijn), en hij realiseert al mijn ideeën en wensen die binnen het bereik van de tools liggen die we gebruiken. Jethro heeft ook de naam Biotuinwijzer bedacht.

Jethro en ik zijn vrienden sinds onze studie, en wonen sinds een jaar bij elkaar om de hoek. Hij heeft, met onvoorstelbare behulpzaamheid en engelengeduld, ontelbare uren aan het bouwen en ontwikkelen van de Biotuinwijzer besteed.

Ik weet niet waar ik het aan verdiend heb. Misschien toch aan de taartjes die ik af en toe bij hem langsbreng…? 🙂

Jethro en zijn vriendin hebben een mooi zonnig balkon, en ook een heleboel kamerplanten. Als ik bij hun langs ga voor koffie doen we eerst altijd een rondje om elk plantje één voor één te bekijken, en bespreken we wat er sinds de vorige keer gegroeid is en hoe alle zaailingen en stekjes het doen.

Jethro heeft ook een speciale lens die hij op zijn telefoon kan zetten. Hij maakt de mooiste foto’s van kleine details en beestjes en knutselt dit soort videootjes in elkaar:

Maarten

Maarten heeft zich in 2020 aangesloten bij de Biotuinwijzer. Maarten is trouwens mijn vader.

Elke ochtend na zijn ontbijt gaat hij achter zijn laptop zitten, checkt zijn mail en bekijkt daarna één van de plekken op de lijst van potentiële bedrijven die ik heb samengesteld.

Hij leest wat het bedrijf doet, welke principes ze hanteren en welke werkwijze ze hebben, en als hij vindt dat ze bij de Biotuinwijzer passen verwerkt hij hun gegevens in een spreadsheet. Zo voegt hij langzaam maar zeker steeds een adresje toe aan de Biotuinwijzer.

Maarten vindt het inspirerend om de persoonlijke verhalen achter deze bedrijven te lezen, hoe sommige mensen hun carrière hebben omgegooid om een nieuw vak te beginnen als kweker, wildplukker of tuinder en hoe gepassioneerd ze zijn om duurzaam met de natuur samen te werken.

Hij geniet ook van de mooie foto’s op de websites en kijkt er naar uit om een aantal van de plekken te bezoeken.

klimmende winde, ipomea
ipomea bij mijn oma in Hongarije

Maarten is onlangs verhuisd, en zijn balkonplantjes verhuisden met hem mee. Van een beschut balkon op het zuidoosten staan ze nu op een zeer winderig balkon op het noordwesten.

Het is nog even kijken wat ze daarvan vinden, maar het lijkt er tot nu toe op dat zijn planten de uitdaging aangaan.

Het zijn ook niet zomaar plantjes. Ze zijn een mengelmoes van oude vrienden van verschillende plekken: uit zaadjes die meekwamen met de compost uit zijn moeders tuin, een klein lindeboompje uit een zaadje dat over het dak van zijn huis is gewaaid, zaadjes uit Hongarije en plantjes gekregen van familieleden.

Een van de favoriete bloemen van Maarten is de Ipomea, of Klimmende Winde.

De eerste zaadjes heeft hij nog van mijn Hongaarse oma gekregen, bij wie de ipomea over het hele huis klom. In het Hongaars heet hij Délignyitó, “Tot het middaguur open”, omdat de bloemen zich na het middaguur sluiten.

Dit zijn wij, de mensen achter de Biotuinwijzer.

Vind je het leuk wat we doen, en zou je ons graag willen steunen? Dat is fijn! 🙂

Je kan een donatie doen aan de Biotuinwijzer. Daar kunnen wij dan weer features van betalen die de site nog mooier en beter maken.

En af en toe kunnen we er misschien een taartje van eten met elkaar. 🙂

Je steunt de Biotuinwijzer trouwens ook als je hem deelt op sociale media, in een artikel, je nieuwsbrief of je boek. Of als je ons tips stuurt met adressen die ook bij de Biotuinwijzer passen, of feedback op de informatie die op de website staat.

Het gaat ons er uiteindelijk om dat we ons ervan bewust worden dat wij ook de natuur zijn. Zodat we er liefdevol mee omgaan: want als we voor de natuur zorgen, zorgen we ook voor onszelf. 💚

eind mei in onze tuin

10 gedachten over “De mensen achter de Biotuinwijzer”

 1. Geweldig Sasa, wat een enthousiasmerende nieuwsbrief. Inspirerende verhalen over eetbare natuur, goede benadering om vanuit je eigen aarzeling te beschrijven wat je allemaal kan eten.
  En leuk om achtergrondinformatie over jullie 3en te lezen!

  Beantwoorden
 2. Mooi initiatief om natuurlijk tuinieren en hun initiatiefnemers met deze site aan elkaar te verbinden. Ideaal voor als we een trip willen maken naar een ander deel van Nederland. Je ziet dan direct waar je terecht kunt voor een bezoek aan een andere interessante tuin.
  Ik hoop dat dit initiatief nog lang zal doorgaan. Succes.
  Wilma en Peter

  Beantwoorden
 3. Wat een super initiatief Sasa, Jethro en Maarten! Hier worden wij heel blij van als groenliefhebbers en -vriendinnen op deze aardbol.
  Fijn ook dat jullie ons gevonden hebben en in jullie tuinwijzer staan. We gaan zeker naar jullie website verwijzen als onze klanten bij ons niet vinden wat ze zoeken en graag plantjes zonder gif willen kopen.
  Succes met al jullie groene werk!!

  Beantwoorden
 4. Prachtig initiatief Sasa, Jethro en Maarten! Goed om het netwerk te vergroten. De Boschveldtuin in Den Bosch is een bewoners initiatief; de zaden die bewoners (volwassenen en kinderen) van de planten halen gaan in het voorjaar weer de grond in. We verkopen verder niets. De Boschveldtuin is een fijne plek om te verblijven en iedere vrijdag ontmoeten bewoners elkaar daar en werken in de tuin daar waar dat nodig is. We hebben ook een website, wellicht kunnen we ook een link naar jullie website plaatsen. Van Natural Bulbs bestellen wij ook af en toe materiaal 😉
  Keep the good work going !!

  Beantwoorden
  • Dank je Leidi voor de complimenten, leuk om te horen! Mooi als jullie een link van ons willen plaatsen. Laat maar weten of je vindt dat jullie tuin passend is voor op de Biotuinwijzer of niet, dan kan ik hem eventueel erop zetten (maar hij is niet open voor bezoekers, vermoed ik?).

   Beantwoorden

Plaats een reactie