Eetbare bloemen, en waar je ze het beste vandaan haalt

Na een koude lente is de zomer nu eindelijk in zicht. Dat betekent – hoop ik – dat er de komende maanden heel veel kleurrijke bloemen in je tuin of op je balkon gaan bloeien! Voedsel voor vlinders, bijen, en… eigenlijk ook prima voedsel voor jou! 🙂

Heb je in je tuin of op je balkon onbespoten:

viooltjes * afrikaantjes * kamille * klaprozen * goudsbloemen * Oost-Indische kers * komkommerkruid * korenbloemen * madeliefjes * klavers * paardenbloemen * dropplant * wilde marjolein * cosmea * juffertje-in-het-groen * phlox * jasmijn * bergamot * pinksterbloem * pioenrozen * stokrozen * dwergkwee * zonnebloemen * zinnia * forsythia * ABC-kruid * magnolia * ooievaarsbek * geranium * aster * meidoorn * muskuskaasjeskruid * vlierbloesem * vrouwenmantel * lievevrouwbedstro * roos * begonia * fuchsia * (een)daglelie of palmlelie * hosta * leeuwenbek * dahlia’s * lavendel * anjer * springbalsemien * teunis- of passiebloemen * kamperfoelie * venkel * salie * tijm * (Chinese) bieslook * sier- of Bulgaarse ui * pompoen * courgette * vijg * een doorgeschoten bloem- of boerenkool, broccoli, rucola, raketsla of koolzaad

staan? Dan kan je ze gebruiken als ingrediënt bij een van je maaltijden!

Bijvoorbeeld:

  • drink een keer een speciale koffie op de zondagochtend
viooltje
  • maak bieslookboter voor op je brood of bak een omelet met sierui
bieslookboter
bieslookbloemen
  • versier je salade of soep met eetbare bloemen
  • maak een bloemenkrans voor je rijst
rijst met een bloemenkrans van munt, goudsbloemen en Oost-Indische kers
munt, goudsbloemen en Oost-Indische kers
  • maak je sangria extra kleurig met goudsbloemen
  • of serveer water met ijsblokjes met bloemen erin!

Bloemen met smaak

boek cover Bloemen met Smaak van Anna Koster

Deze en meer tips en recepten voor prachtige creaties met eetbare bloemen kan je vinden in Anna Koster’s boek Bloemen met smaak.

Anna beschrijft in detail 50 eetbare bloemen en geeft daarbij 25 recepten ter inspiratie.

Het boek leidt je door de seizoenen heen en laat zien dat je het hele jaar door met eetbare bloemen kan koken. Met onkruid en sierbloem, tuin- en kamerplant.

Anna laat 20 experts aan het woord die met bloemen werken – zoals wildplukkers, zadentelers, bomenconsulenten en chefkoks – en vraagt naar hun top 5 van eetbare bloemen.

Zo lees je bijvoorbeeld over de top 5 makkelijk te kweken eetbare bloemen, top 5 eetbare wilde bloemen, top 5 best geurende eetbare bloemen, de top 5 eetbare bloemen van de dieren van ARTIS, of, uit historisch perspectief: de top 5 eetbare bloemen uit de gouden eeuw.

Haar boek is echt prachtig om doorheen te bladeren, ik kan er niet genoeg van krijgen. Kijk maar naar de foto’s bij dit stukje.

Als je je inschrijft op de nieuwsbrief van bloemenmetsmaak.nl, krijg je een voorproefje van het boek cadeau, met daarin het recept van Anna’s lievelingssoep: preisoep met lavendel.

preisoep met lavendel

Prachtig toch?

Wij geven ook twee receptjes van haar weg, die makkelijk zijn om te maken en goed passen bij het (komend) seizoen:

De appel-rabarbercrumble

Rabarbercrumble met pioenroos, versierd met lavendel, begonia, ooievaarsbekje, duizendschoon, grasanjertjes en rozenblaadjes.

en de zomerse komkommercocktail.

komkommercoctail met komkommerkruid
komkommercocktail met witte en blauwe bloemetjes van het komkommerkruid

Heerlijk!

foto’s uit het boek van Anna Koster: Bloemen met Smaak


En waar haal je al die mooie bloemen voor deze prachtige recepten dan vandaan?

Om bloemen te kunnen eten moet je natuurlijk zeker weten dat ze niet bespoten zijn. Als ze in je eigen tuin groeien heb je daar controle over.

Haal je plantjes wel bij een kweker van de Biotuinwijzer, of gebruik biologisch zaad om ze op te kweken. Zo weet je zeker dat je geen planten kweekt die behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor insecten, mensen en de natuur.

Groeien in jouw tuin geen eetbare bloemen, of laat je ze liever bloeien in je tuin, dan kan je bij een van de pluktuinen langs om een bosje te halen. Op het locatieoverzicht van de Biotuinwijzer vind je pluktuinen met onbespoten bloemen bij jou in de buurt.

Prachtige, verse bloemenboeketten die je maaltijden zullen opvrolijken, en ook heel mooi staan in een vaas!

Als je verse bloemen plukt in de buurt ben je beter bezig voor de planeet dan wanneer je bloemen koopt die misschien al de hele wereld over zijn gereisd.

Koop je bij een gewone bloemist of supermarkt, dan is er grote kans dat je bloemen mee naar huis neemt die in Ethiopië, Kenia, Colombia of een ander ver land zijn verbouwd.

Andersom is Nederland een van de grootste exporteurs van bloemen en bloembollen op de wereld.

Wist je dat meer dan 60% van de wereldwijde bloemen- en plantenhandel via Nederlandse bloemenveilingen loopt?

De impact van deze bloemen op het milieu is groot.

Allereerst hebben ze een hoge CO2 uitstoot omdat de bloemen over de hele wereld worden getransporteerd.

Daarnaast worden er enorme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen ingezet zodat de bloemen vers ogen wanneer ze op je keukentafel belanden.

Om bloemen te kunnen exporteren mag er namelijk geen enkel insect op de gehele plant aanwezig zijn. Ook is er geen regelgeving over hoeveel residu van chemicaliën op de planten mag blijven zitten, in tegenstelling tot groente en fruit, waarbij er wel strenge eisen zijn.

Zo’n mooi bosje bloemen zit dus bomvol gif.

De bestrijdingsmiddelen hebben ook impact op de mensen die in de bloemensector werken. De arbeidsomstandigheden in veel landen zijn vaak erg slecht.

Helaas zijn ook niet alle bloemen van Nederlandse bodem duurzaam.

Verrassend misschien, maar de klimaatimpact van een bos grote rozen uit de Nederlandse kas is groter dan de klimaatimpact van een bosje ingevlogen kleine roosjes uit Afrika.

De verwarming en belichting in de kassen, watergebruik, kunstmest, en de teelt op potgrond gemaakt van veen hebben allemaal een negatieve invloed op het klimaat.

Veen is, net als aardolie, een eindige grondstof. Door het opgraven van veen komt er heel veel CO2 vrij, worden natuurgebieden aangetast en krimpt de biodiversiteit.

MilieuCentraal heeft de invloed van verwarmde kasbloemen vergeleken met de invloed van vlees op het milieu.

100 gram kip of varkensvlees heeft bijvoorbeeld een impact van 0,7 kg CO2-equivalent, terwijl de impact van 10 grootbloemige gerbera’s uit verwarmde kas 7,7 kg CO2-equivalent is.

Een week lang een bos gerbera’s op je tafel is dus ongeveer hetzelfde alsof je een week lang met twee personen bijna elke dag vlees eet.

Het is dus veel beter om je bloemen buiten te plukken, op de plek waar ze groeien: in een pluktuin in de buurt, uit de volle grond.

Het seizoen is begonnen! Vanaf nu tot eind oktober kan je prachtige boeketten gaan plukken door heel Nederland.

Een leuk uitje, en een speciaal boeket om cadeau te geven. Veel pluktuinen bezorgen ook boeketten thuis.

Pluktuinen zijn vaak gecombineerd met tuinderijen, waar je ook groente of (klein)fruit kan plukken. Leuk om er met kinderen heen te gaan, die naast dat ze vers fruit kunnen eten ook meteen leren over hoe groente en fruit groeien en geoogst worden.

In de winter wordt het lastiger om duurzame bloemen te kopen.

De Hollandse bloemenkalender van MilieuCentraal geeft aan welk bosje wanneer de beste optie is en helpt je zo om goed te kiezen. In de winter scoort de Nederlandse tulp het beste voor het klimaat.

Als je bloemen koopt bij een bloemist, ga dan naar een die bewust bezig is met duurzaamheid. Zoek bijvoorbeeld op Slowflowers naar bloemisten: zij zijn erg goed bezig!

Daarnaast heeft Mijn duurzame bloemist een overzicht van bloemisten met een certificaat op hun barometer duurzaamheid.

Dit betekent dat ze worden getoetst op hoe duurzaam hun bedrijfsvoering is. Het assortiment bloemen en planten met een duurzaam keurmerk, afvalscheiding, aandacht voor energiebesparing en milieuvriendelijke schoonmaak, duurzamere verpakking, transport en bezorging en zorg voor medewerkers scoren allemaal punten.

Als een bloemist een gouden certificatie heeft betekent dat bijvoorbeeld dat minstens 50% van zijn bloemen worden ingekocht met een keurmerk voor duurzaamheid.

Bij deze bloemisten weet je dus in ieder geval dat ze hun best doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Op dit moment zijn we aan het kijken hoe we deze – in meer of mindere mate duurzame – bloemisten kunnen vermelden op de Biotuinwijzer.

We beloven je dat voordat het plukseizoen voorbij is ze op de Biotuinwijzer te vinden zijn!

Tot die tijd: op naar de pluktuinen! 😊

foto’s van Pluktuin Bij Mei, door Karen van Gilst en Mariska Verhulst

Plaats een reactie