Tuinieren met wilde planten – boekrecensie

Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland.

Daarom is het des te belangrijker dat we met planten gaan werken die kunnen dienen als voedselbron voor insecten en andere dieren.

En dat zijn wilde planten.

pagina uit Tuinieren met wilde planten

In Tuinieren met wilde planten laat Martin Stevens zien dat het niet moeilijk is om meer wilde planten in de tuin te laten groeien. Zelfs in een kleine stadstuin, geveltuintje, op een dakterras of balkon.

Stevens is zelf kweker van wilde planten, en actief betrokken bij Het Levend Archief, beheerder van de Nationale Zadencollectie, en Wilde Weelde, de vereniging van ecologische hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers.

Wat zijn wilde planten?

Wilde planten zijn alle planten die ergens vanzelf groeien en bloeien. Op de eerste plaats in natuurgebieden, maar ook in wegbermen, langs sloten en akkerranden.

Onder wilde planten verstaat Stevens inheems wild, en inheems betekent voor hem niet alleen planten uit Nederland, maar het wijdere gebied tussen Elbe, Seine, Marne en Noordzee.

In een paar gevallen heeft hij ook planten meegenomen die in de loop der jaren in noordwest Europa terecht zijn gekomen en verwilderd. Dat leverde alles bij elkaar meer dan tweeduizend planten op.

Daarbinnen werden de meest interessante wilde planten geselecteerd, met als het belangrijkste criterium: planten die van nature dienen als voedselbron voor insecten en andere dieren.

Dit leidde uiteindelijk tot 217 planten die opgenomen zijn in het boek.

Insecten helpen

rupsen van de kleine vos

Deze planten zijn niet alleen belangrijk als een bron van nectar voor de insecten, maar vooral ook als waardplant voor de larven.

Gecultiveerde planten komen van nature niet in ons land voor en worden door insecten en andere dieren niet herkend als voedselbron.

Ze zijn dus minder geschikt om tuinen en balkons te veranderen in een biodivers gebied.

Insecten hebben er veel minder aan dan aan wilde planten.

De in dit boek geselecteerde wilde planten hebben bovendien vrijwel allemaal mooie bloemen en bladeren en zijn even weelderig en groen als gecultiveerd groen.

Natuurrijke tuin Kortenhoef

Praktisch en handig

Tuinieren met wilde planten is een erg handig boek. Het hoofdstuk Hoe pak je het aan? geeft praktische tips hoe je een wilde tuin kunt maken.

Stevens behandelt ook tuinen onder water, en planten op de oever.

Zijn boek bespreekt de planten per plantenfamilie.

Van elke plant worden uiterlijk, toepassing, wijze van verzorging en bijzonderheden beschreven, inclusief bomen, struiken en klimplanten.

In de beknopte teksten is ruimte voor extra informatie, zoals bijvoorbeeld dat smeerwortel al eeuwenlang wordt toegepast in de natuurgeneeskunde, of dat van de wortel van heemst vroeger marshmallows werden gemaakt.

Tuinieren met wilde planten is mooi vormgegeven en de bijgevoegde foto’s zijn prachtig.

Variatie

Sommige soorten bloeien het hele jaar volop, anderen voor een kortere tijd, sommige blijven het hele jaar groen, weer anderen verdwijnen een tijdje om dan weer mee te gaan doen.

Insecten zoals kevers, wantsen, vliegen, bijen en vlinders, hun opvreters zoals sluipwespen, zweefvliegen, vogels en andere dieren zijn blij met deze wilde planten in de tuin.

En ook de planteneters zelf: rupsen van vlinders, larven van kevers, zaagwespen en mineervliegen.

wilde bij in prachtklokje, lieveheerstbeestje links

Stevens geeft overzichten van de meest geschikte planten die in verschillende typen tuinen kunnen worden ingezet: planten voor in de schaduw, de zon, op het groene dak, de stapelmuur of geveltuin.

De top tien van wilde planten wordt aangevoerd door prachtklokje, wilde marjolein en knoopkruid, planten die aantoonbaar veel insecten aantrekken.

Tuinieren met Wilde planten is een mooi boek om te hebben, of om weg te geven. Aan vrienden, familie, werknemers, klanten of collega’s.

Voor iedereen die met tuinen, plantsoenen, bermen en dijken, bloemrijke akkerranden, vlindertuinen, vogeltuinen, daktuinen, voedselbossen, heemtuinen, botanische tuinen, steentuinen, balkons, dakterrassen, of de natuur in het algemeen bezig is.

En allen die de biodiversiteit een handje willen helpen.

Prachtklokje, Campanula persicifolia
Titel Tuinieren met wilde planten
Van Martin Stevens
Uitgever Noordboek
ISBN 978 90 5615 608 4
Verschenenjanuari 2021
Prijs € 19,90
KopenHier

Plaats een reactie