Als je een stuk grond vrij wilt maken van onkruid, of een stuk gazon om wilt vormen tot (moes)tuin, dan kan je de techniek van ontginnen door afdekken met karton toepassen.
Hè, maar dat kan toch ook gewoon door de grond om te spitten? vraag je je misschien af.
Lees in dat geval eerst ons stukje over de juiste zorg voor de bodem.
In het lijstje van de dingen die je vooral niet wilt doen als je een gezond bodemleven wilt behouden staat – naast het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en bladblazers – óók het verstoren van het bodemleven door middel van spitten beschreven.
Afdekken dus.
Ik probeer het dit jaar voor het eerst uit, op mijn mini-moestuin, die na twee jaar experimenteren met het zaaien van een polycultuur bomvol zit met allerlei zaden van bloemen, groentes en onkruid.
Een beetje zo:
Afdekken met karton is een effectieve manier om ongewenste begroeiing, onkruid of gras te onderdrukken en tegelijkertijd de bodem te verbeteren door het toevoegen van organisch materiaal.
Het karton blokkeert zonlicht waardoor de zaden niet zullen ontkiemen en aanwezig onkruid zal afsterven.
Het karton vergaat langzaam door het seizoen heen en voedt de bodem met organisch materiaal, wat weer het bodemleven stimuleert.
Aan het einde van dit proces heb je een schoon stukje grond van verbeterde kwaliteit, klaar voor gebruik als (moes)tuin!
Wanneer kan je afdekken met karton het beste toepassen?
Je bedekt de grond voordat de groei van start gaat, in de periode februari-maart-april.
Als de grond ijskoud is, wacht dan nog eventjes. Maar niet te lang, want als je te laat begint heb je kans dat hardnekkig onkruid al is gaan groeien en te sterk wordt.
Na het afdekken is het afwachten geblazen.
Het karton moet namelijk een geheel groeiseizoen – voorjaar t/m najaar – blijven liggen, anders zullen er alsnog planten gaan ontkiemen en groeien.
Dit is dan ook het enige nadeel van deze methode: je zult pas het volgende groeiseizoen echt gebruik kunnen maken van het stukje grond dat je op deze manier hebt voorbereidt.
Als je het geduld op kan brengen is afdekken wel een hele effectieve methode om grote stukken overwoekerde tuin, vol met hardnekkig onkruid zoals zevenblad, kweekgras of winde, om te vormen tot een stukje grond van mooie kwaliteit.
En mocht je niet kunnen wachten met planten en zaaien (dat snap ik!) heb je toch nog een paar opties: kijk maar bij punt vijf in de lijst hieronder.
De stappen van afdekken
1. Maak hoge planten plat
Als je hoge planten hebt staan, maak deze dan eerst plat door ze plat te stampen of te maaien en te laten liggen.
Platstampen is de beste optie. Wanneer je maait heb je kans dat er stoppels achterblijven van stevige planten zoals brandnetels, boerenwormkruid of distels, die door het karton heen gaan prikken.
Je hoeft de begroeiing niet te verwijderen: het vormt juist een mooi laagje organisch materiaal onder het karton wat het bodemleven op gang zal brengen.
Bij oppervlakkig onkruid en gras hoef je niks te doen. Reken bij gras wel op een iets langere periode voordat het is vergaan.
Gras vormt namelijk een stevige zode net onder de grond en zal pas na een jaar, of zelfs langer helemaal weg zijn.
2. Optioneel: breng compost aan
Wanneer de grond van slechte kwaliteit is kun je een laagje compost of eventueel goed verteerde stalmest aanbrengen om de kwaliteit te verbeteren.
Het maakt niet uit als hier onkruidzaden in zitten: hier bovenop komt het karton, en zonder zonlicht zullen deze onkruidzaden dus uiteindelijk ook vergaan.
3. Bedek de grond met karton
Bedek de grond met grote stukken karton, bijvoorbeeld met dozen van meubels of groot gereedschap (vraag bij winkels in de buurt voor dozen).
Probeer stukken met zo min mogelijk bedrukking te vinden, zwarte inkt echter is niet schadelijk. Verwijder alle plakbandresten en nietjes.
Zorg dat de losse stukken elkaar minstens 30 cm overlappen, anders kunnen planten tussen de spleetjes door gaan groeien.
4. Optioneel: breng onkruid-vrij organisch materiaal aan.
Optioneel kan je een laagje materiaal bovenop het karton aanbrengen. Bijvoorbeeld een laagje (biologische) compost zonder onkruid zaden, of houtsnippers op plekken waar paden zullen komen.
Op deze manier hoef je niet een seizoen lang tegen het karton aan te kijken.
Dit zal er wel voor zorgen dat het karton sneller vergaat, en echt hardnekkig onkruid zoals zevenblad groeit er dan mogelijk later in het jaar toch nog doorheen. Wil je dit voorkomen zorg dan voor een voldoende dikke laag compost.
5. Optioneel: plant plantjes in het karton
Wil je toch nog iets planten dit seizoen?
Dat kan ik me voorstellen, dat wil ik eigenlijk ook.
Snij in dat geval met een scherp mes een kruisje in het karton en plant daar voorgekweekte plantjes doorheen in de grond.
Pompoen, komkommer of courgettes zijn hiervoor geschikt: ze groeien breeduit over de grond en kunnen zo grote stukken karton bedekken.
Tomaten, aardappels of maisplanten zijn ook een optie: deze groeien weliswaar omhoog, maar ze brengen ook veel oogst per plant.
Zo kan je met een zo klein mogelijk gaatje (want pas op: zonlicht!) toch nog veel oogsten dit jaar.
Ik ga deze laatste stap de komende weken uitproberen, en hou je op de hoogte over de vorderingen!
Bron: Tuin smakelijk!, Zeven stappen naar een Natuurlijke Moestuin.