Brandnetelrisotto

Een heerlijke risotto, van Italiaans recept. Verrassend, voedend en ook nog eens heel gezond.

Ingrediënten

  • 320 g arborio rijst
  • 400 g brandnetels
  • 30 ml extra vierge olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 1 prei (ongeveer 100 gr), fijngesneden
  • 1l groentebouillon, liefst zelfgemaakt
  • 40 gr boter
  • Parmezaanse kaas DOP, naar smaak
  • optioneel: paardenbloemblaadjes ter versiering

Recept

Maak eerst de brandnetels schoon. Het makkelijkst is om dat met latex handschoenen aan te doen, dan prikken ze je niet. Je kan ze ook heel kort blancheren (1 minuutje in kokend water gooien) dan verliezen ze ook hun prikkende kracht. Maak de brandnetels schoon door de steeltjes te verwijderen: je houdt zo ongeveer 200 g schone brandnetels over. Was ze vervolgens in ruim koud water en laat ze goed uitlekken.

Schenk 10 ml olijfolie in een pan, laat het heet worden en voeg dan de brandnetels toe, dek af met een deksel en voeg wanneer ze enigszins geslonken zijn een beetje water toe (ongeveer 50 ml).

Na ongeveer 10 minuten zijn de brandnetels klaar. Zet het vuur uit en doe ze over in een maatbeker waarin je kan staafmixen. Pureer ze fijn totdat je een gladde crème hebt. Zet het opzij.

Giet de rest van de olie in een andere pan, voeg de fijngesneden prei toe en fruit deze op een laag vuur 4-5 minuten lang. Voeg dan de rijst toe en bak deze kort, onder regelmatig roeren. Wanneer de rijst van kleur is veranderd, voeg dan de witte wijn toe. Als alle alcohol verdampt is voeg dan een paar soeplepels hete bouillon toe. Kook de risotto ongeveer 5 minuten en voeg dan de brandnetel crème toe, roer en kook de risotto verder. Voeg alleen meer hete bouillon toe wanneer dat nodig is.

Zodra de rijst gaar is, zet het vuur uit en voeg de boter toe. Serveer de risotto met geraspte Parmezaanse kaas, en optioneel wat paardenbloem blaadjes ter versiering.

 

Bron: Giallo Zafferano

Plaats een reactie