Appel-rabarbercrumble met aardbei en pioenroos

Dit recept komt uit het boek van Anna Koster, Bloemen met smaak.

Hij is heel makkelijk en kan eigenlijk niet misgaan. Je kan ook prima aanpassingen maken in de ingrediëntenlijst, hij blijft gewoon lekker.

Ik heb hem bijvoorbeeld met de helft van de appels en twee keer zo veel aardbeien gemaakt. Ik heb ook geen kokosbloemsemsiroop gebruikt, die heb ik niet in mijn voorraadkast.

Ook vind ik de pioenroos veel te mooi om in de taart te verwerken, en qua smaak maakt hij niet echt een verschil. (Daarnaast heb ik mijn pioenroos pas dit jaar geplant en bloeit hij nog helemaal niet.)

Je kan de pioenroos wel gebruiken als versiering, samen met andere bloemen van het seizoen die je mooi vindt.

De rabarbercrumble versierd met lavendel, begonia (wit en roze), ooievaarsbekje, duizendschoon (lichroze), grasanjertjes (felroze) en in smalle reepjes gesneden rozenblaadjes.
De rabarbercrumble versierd met lavendel, begonia (wit en roze), ooievaarsbekje, duizendschoon (lichroze), grasanjertjes (felroze) en in smalle reepjes gesneden rozenblaadjes.

Fijngeknipte pioenbloemblaadjes smaken heerlijk in (kruiden)thee, lees ik in Anna’s boek. Hun smaak is lichtzoet en bloemig. Ze kunnen ook goed gebruikt worden bij een salade van appel, rucola en geroosterde zonnebloempitjes.

In China heeft de pioen vele symbolische betekenissen: de lente, gezondheid, rijkdom, en eer.

Ingrediënten:

pioenroos
pioenroos
  • 4 appels (goudrenetten), geschild en in stukjes gesneden
  • 10 dunne rabarberstelen, gewassen en in stukjes van 3 cm
  • 10 aardbeien, gehalveerd
  • 1 dubbele of 3 enkele pioenrozen, in kleine reepjes geknipt
  • 1 biologische citroen, alleen de schil
  • 1 tl kaneel
  • 20 gr kokosbloesemsiroop (optioneel)
  • 125 gr boter
  • 90 gr bloem
  • 45 gr havermout
  • 40 gr suiker
  • Bekertje slagroom voor het garneren
  • Enkele pioenroos-bloemblaadjes en/of viooltjes om mee te garneren, of andere bloemen naar keus

Recept

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Verdeel de appel, aardbeien en de rabarber in een ovenschaal.
  • Verdeel de pioenroos over het fruit.
  • Was en rasp de schil van de citroen en verdeel het over het mengsel.
  • Verdeel de kokosbloesemsiroop en de kaneel erover.
  • Verdeel 40 gram van de boter in kleine stukjes over het mengsel.
  • Snijd de rest van de boter in stukjes en meng de overige ingrediënten door elkaar net zolang tot het een heel klein beetje gaat klonteren.
  • Strooi dit over het vruchtenmengsel.
  • Bak in een uur bij 170°C; tot het mooi bruin kleurt en pruttelt.
  • Versier met fijngeknipte pioenbloemblaadjes / viooltjes / munt / anjers / begonia / lavendel of andere bloemen naar keuze.
  • Serveer met slagroom.

Varieer:

  • Als je geen citroen in huis hebt, maar wel biologische fuchsia- of begoniabloemetjes, dan kan je die toevoegen voor hun zure smaak.
  • Is het rabarber- of aardbeienseizoen voorbij? Geen probleem: vervang door 4 appels of experimenteer met ander fruit.

foto’s van Anna Koster: Bloemen met Smaak

Plaats een reactie