Lasagne met palmkool pesto en mozzarella

Een heerlijke, voedzame lasagne met palmkool en mozzarella.

Tip

Je kan de palmkool pesto ook met pasta eten. Heel lekker met gnocchi bijvoorbeeld!

gnocchi met palmkool pesto

Ingrediënten

  • 300 g (10 stuks) verse lasagne vellen
  • 250 g mozzarella, in kleine stukjes gesneden
  • 100 g Grana Padano of Parmezaanse kaas, geraspt
  • zwarte peper

Voor de palmkool pesto

  • 200 g palmkool (schoon gewicht, nerven verwijderd, gewassen en in stukjes gescheurd)
  • 40 g pijnboompitten
  • 40 g amandelen
  • 1 knoflook, gepeld
  • 50 g Grana Padano of Parmezaanse kaas, in stukjes gehakt
  • 50 g Pecorino kaas, in stukjes gehakt
  • Extra vierge olijfolie
  • snufje zout

Voor de bechamelsaus

  • 300 ml melk, op kamertemperatuur
  • 25 g boter
  • 25 g bloem, gezeefd
  • 1 snufje zout

Recept

Allereerst, bereid de palmkool pesto voor

Was de palmkoolbladeren goed, droog ze af en verwijder de centrale nerf. Weeg nu 200 g af en stoom de bladeren een paar minuten.

Doe ze als ze gaar zijn in een blender, samen met het teentje gepelde knoflook, de pijnboompitten en de amandelen, en mix.

Voeg vervolgens de gehakte Parmezaan, Pecorino en een flinke snuf zout toe en mix nogmaals.

Doe het mengsel over in een kom en voeg zoveel olie toe als nodig is om een gladde, maar niet vloeibare saus te krijgen.

Roer goed om alle ingrediënten te mengen en voeg zo nodig zout toe.

Maak nu de bechamelsaus

Smelt de boter in een kleine pan.

Voeg de gezeefde bloem toe en laat het geheel al roerend een paar minuten koken, tot het een mooie hazelnootkleur krijgt.

Voeg dan de lauwe melk toe.

Roer tot het glad, dik en klontvrij is.

Voeg dan het zout toe.

Roer tot slot nogmaals om alle ingrediënten goed te mengen.

En nu, aan de slag met de lasagne!

Doe de palmkool pesto in een kom, voeg de bechamelsaus toe en meng alles goed door elkaar tot een gladde saus.

Vet de bodem en de zijkanten van een rechthoekige ovenschaal in en leg er een dun laagje palmkool crème op.

Leg de eerste laag lasagne vellen erop en bedek met de palmkool crème.

Bestrooi met een beetje versnipperde mozzarella en bestrooi daarna met geraspte kaas.

Ga op dezelfde manier verder, waarbij je de verschillende lagen afwisselt, tot alle ingrediënten opgebruikt zijn (pasta + palmkool crème + mozzarella + geraspte kaas).

Strooi op de laatste laag pasta (ongeveer de vijfde laag) wat mozzarella, een beetje Grana Padano/Parmezaanse kaas en een beetje zwarte peper.

Versier naar wens met wat overgebleven palmkool bladeren, zie de foto.

Bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 190° ongeveer 20-25 minuten of tot het oppervlak mooi goudkleurig is.

Bron: Giallo Zafferano

Plaats een reactie