Waarom biologische bloembollen?

Het is de perfecte tijd om bloembollen te planten! Als je nu plant geniet je straks van crocussen, narcissen, tulpen of andere mooie voorjaarsbloeiers in je tuin of op je balkon.

Belangrijk is wel dat je goed bedenkt waar je de bloembollen koopt.

Eigenlijk hoef je er niet zo lang over na te denken.

Het antwoord is simpel: koop ze biologisch.

Waarom?

Omdat de gangbare bollenteelt één van de meest vervuilende takken van de landbouw is, en een risico vormt voor het behoud van de nog aanwezige insecten en biodiversiteit in Nederland.

Het vervuilt de lucht, de grond en het (drink)water en is schadelijk voor mensen, dieren en het milieu.

Actueel nieuws: Pesticide Action Network (PAN-NL), een internationale organisatie die strijdt tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, deed onlangs onderzoek naar pesticiden in de bollenteelt.

PAN-NL liet 21 verschillende bloembollen van tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes, gekocht bij bol.com, Intratuin, Groenrijk en WelKOOP laten onderzoeken op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.

Hun bevindingen zijn schokkend.

  • Op de 21 bloembollen zijn 22 verschillende bestrijdingsmiddelen, vooral fungiciden en insecticiden, aangetroffen.
  • Gemiddeld bevatten de onderzochte bloembollen een cocktail van 6,9 verschillende middelen.
  • Tussen de 22 gevonden middelen waren vier middelen die niet zijn toegelaten in de EU en dus ook niet in Nederland, omdat ze te schadelijk zijn voor de natuur.
  • 18 van de 21 onderzochte bloembollen bevatte één of meer verboden bestrijdingsmiddelen.
  • Op het merendeel van alle onderzochte bollen zat een antischimmelmiddel dat al sinds 2007 verboden is.
  • Op narcissenbollen werd een antionkruidmiddel gevonden dat in de EU altijd verboden is geweest.
  • Bij 20 van de 21 bollen zijn cocktails van 2 tot 14 verschillende bestrijdingsmiddelen per bloembol gevonden.
  • Blauwe druifjes van WelKOOP stonden met het aantal verschillende middelen (14) en het hoogste gehalte gif aan de top. Blauwe druifjes trekken bijen aan.

In 20 van de 21 (95%) onderzochte bloembollen zijn bestrijdingsmiddelen gevonden die tijdens de teelt én als voorjaarsbloeier in je tuin of op je balkon met een grote waarschijnlijkheid bijdragen aan de teruggang van insecten, concludeerde PAN-NL.

Dat wil je toch niet?

Woon je in de bollenstreek, dan is er helaas nog meer slecht nieuws voor je.

In Nederland worden er op zo’n 27.000 hectare grond bloembollen verbouwd. Uit onderzoek van de overheid naar pesticiden rond bollenvelden blijkt dat restanten van pesticiden vollop in de huizen van omwonenden te vinden zijn.

Restanten van bestrijdingsmiddelen die op de onderzochte bollenvelden zijn gebruikt, zijn teruggevonden in de buitenlucht rond woningen in de buurt. Ook in het stof op de deurmat en in het huisstof zaten resten.

Daarnaast zijn ze aangetroffen in de urine van omwonenden van bloembollenvelden, zowel bij volwassenen als bij kinderen en baby’s. Dit was ook het geval bij mensen die op meer dan 500 meter afstand van agrarische velden woonden.

Brrr!

Voor meer griezel informatie over pesticiden in de bollenteelt kun je bij Sprinklr terecht. Sprinklr zet zich in voor meer biologische teelt en hielp mee het onderzoek van PAN-NL te financieren.

Gelukkig, het kan ook anders!

Het werd onmogelijk geacht, maar dat is het niet.

Een aantal bloembollenkwekers heeft de stap gezet en is begonnen om bollen op een duurzame manier te telen, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Deze kwekers kiezen ervoor om met de natuur mee te werken, in plaats van er tegen in te gaan.

Biologiche bollenteelt kost meer werk en brengt minder op voor de kweker, omdat biologische telers minder bollen op één vierkante meter verbouwen.

Door planten meer ruimte te geven groeien ze luchtiger en krijgen schimmelziektes minder kans.

scilla siberica

Omdat er op biologische bollenkwekerijen meer onbeteeld land is, is er meer plek voor ander leven en neemt de biodiversiteit op deze kwekerijen toe.

Kwetsbare bollen van bijzonderen soorten worden in de gangbare teelt ontsmet met schimmel- en bacteriedodende middelen.

In de biologische teelt worden deze soorten extra voorzichtig behandeld en met de hand geplant en gerooid.

Biologische kwekers werken hard om mooie, gezonde bollen te produceren, zonder daarmee de natuur te schaden.

Op de Biotuinwijzer vind je hun namen terug. 💚

We introduceren hier drie van deze biobollen kwekers. Hun bollen worden onder andere door Natural Bulbs verkocht.

Leuk: tot 15 december met speciale Biotuinwijzer korting! 😄

John en Johanna

John Huiberts werkt al zijn hele leven als bollenteler in het Noord-Hollandse Sint Maartensvlotbrug.

Decennialang maakte hij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen om zijn gewassen te beschermen, maar hij merkte dat zijn velden steeds meer uitgeput raakten door de gewasbeschermingsmiddelen.

Het moet anders, dachten mijn vrouw Johanna en ikzelf toen uit grondmonsters bleek dat onze grond door de teelt totaal uitgeput was.” vertelt hij.

“Ziektes en plagen waren niet meer beheersbaar op de gangbare manier.” 

John gooide het roer om: na ruim 30 jaar stopte hij met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en richte zich vanaf dat moment op biologische bollenteelt.

“Kennissen en vrienden zeiden tegen mij: ‘Wat ga je nou doen joh? Ben je gek geworden?’

Maar ik ben een cursus bodemleven gaan volgen en ontdekte het bijzondere ‘eigen vermogen’ van de natuur.

Vanaf die tijd is het mijn ambitie om zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen bloembollen te produceren.

Ploegen van de grond doen we niet of niet omkerend en we gebruiken zelfgemaakte compost. Deze compost bestaat uit ons eigen groenafval en natuurhooi uit een nabijgelegen natuurgebied.

Tarwe, koolzaad, haver en klaver worden door ons ingezaaid als zogenaamde groenbemester. Een mengsel dat stoffen in de bodem brengt en ervoor zorgt dat de bodem altijd bedekt is, ook als onze bollen al gerooid zijn. Of op de percelen waar geen bollen zijn geplant.

De bio bollen worden later met een speciale plantmachine onder deze groenbemester-zode geplant.

Op deze wijze is er jaarrond zo veel mogelijk bodembedekking op de kwekerij.

Insecten zijn van harte welkom bij ons. In het voorjaar geven krokussen, botanische tulpjes en chionodoxa volop stuifmeel voor onder andere bijen en hommels.

Langs de velden zijn bloemstroken ingezaaid. Hier kunnen insecten zich vermeerderen en overwinteren.

Ook de gemengde groenbemesters bloeien in de zomer. Het is een waar insectenparadijs.

De kringloop wordt gesloten doordat de restproducten van de bollen op het bedrijf zelf worden verwerkt tot hoogwaardige compost.

We rooien nu mooiere producten voor onze klanten en zien jaar na jaar verbetering van de vruchtbaarheid van de grond waarop we telen.

We zijn trots op de stap die we voor onszelf en de natuur gezet hebben. Het zo duurzaam mogelijk telen biedt ons ook meer plezier.”

Wilbrord

“Het miljardenvoudig leven in een handje grond vond en vind ik nog steeds bijzonder fascinerend.” vertelt Wilbrord Braakman.

(Dat vinden wij ook! Lees hier ons stukje over het bodemvoedselweb.)

“Bovendien sprak de ervaring dat een stukje onbespoten en onbemest land toch goede tulpen opleverde, tot mijn verbeelding.

Dat bracht mij ertoe om in 1991 te beginnen met een klein areaal tulpen op organische wijze, met officiële biologische controle en goedkeuring van SKAL, te gaan telen.

Hoe langer de grond goed behandeld wordt, hoe beter en actiever – ook in afweer van ziekten en plagen – ze zal worden.

Het zelforganiserend vermogen van grond is enorm en wonderbaarlijk.

Ik hoop dat steeds meer mensen overtuigd raken dat we niet alleen bewuster en meer duurzaam moeten eten, maar dat we eigenlijk alleen duurzaam geteelde bloembollen en planten terug in de natuur (in onze tuinen) mogen brengen.”

Biologische bollenteelt vindt op dit moment op 55 hectare grond plaats in Nederland. Dat is maar een heel klein stukje van de totale landbouwgrond wat voor de bollenteelt gebruikt wordt.

Hoe meer mensen bewuste keuzes maken en onbespoten bloembollen kopen, hoe meer telers er hopelijk overtuigd van raken dat het echt anders moet, en ook anders kan.

Dus, wat houdt je nog tegen? 😊

Met de Biotuinwijzer kortingscode koop je nu voordelig biologische bloembollen!

Tot 14 december krijg je 5 euro korting op de gecertificeerd biologische bloembollen die Natural Bulbs van John, Johanna en Wilbrord verkoopt.

Zodat de grond in je tuin gezond blijft, de natuur in balans en de biodiversiteit zich weer uit kan breiden. En zodat deze geweldige voorjaarsbloeiers volgend jaar de bijen in je tuin of balkon écht blij zullen maken!

Bronnen: RIVM Rapport 2019-0052), PAN NL, Natural Bulbs, Ecobulbs, Sprinklr

Plaats een reactie